14-15 września odbędzie się Wrocławski Festiwal- Winiarze i Przyjaciele. Wydarzenie połączy dolnośląskich winiarzy i piwowarów zrzeszonych na Dolnośląskim Szlaku Piwa i Wina z przyjaciółmi ze świata gastronomii oraz rzemieślnikami oferującymi wysokiej jakości produkty regionalne. Spotykamy się na Torze Wyścigów Konnych Partynice.
Każdy z wystawców zaprezentuje swoje najlepsze produktu, winiarze podzielą się swoją historią, w trakcie organizowanych warsztatów będziecie mieli okazję poznać bliżej wino z różnej strony, czasami w dość kontrowersyjnych połączeniach.
Ideą wydarzenia jest rozsmakowanie wrocławian i nie tylko, w regionalnych produktach oraz odczarowanie wina, jako napoju dla elit.
W trakcie festiwalu, poza formą sprzedażową, będziecie mieli okazję uczestniczyć w warsztatach prowadzonych przez osoby od lat związane z winem, przyłączyć się do wspólnego gotowania z Walentym Kanią który postara się pokazać niekonwencjonalne a czasem kontrowersyjne podejście do kuchni. Piotr Andruszko zainspiruje Was do nowego spojrzenia na potrawy z grilla, którego tak wszyscy lubimy!
Poza warsztatami i pokazami kulinarnymi przygotowaliśmy dla Was wieczór z koncertem swingowym a także pokazy konne w których udział wezmą Gari Zoher, Goncalo Soares, Bogusław Linda, Blanka Santora, Paweł Jachymek
SOBOTA: 11.00-23.00
NIEDZIELA: 11.00-18.00
14-15 września
ul. Zwycięska 2
Tor Wyścigów Konnych Partynice
Wstęp wolny
Winnica & Agroturystyka Agat w Sokołowcu | Winnica Alvarium | Winnica Anna | Winnica Bielawska | Winnica i Winiarnia Celtica | Winnica Jadwiga | Winnica Jakubów | Winnice Jaworek | Winnica “Katarzyna” w Świętej Katarzynie | Winnica Kindler | Winnica Lopera | Winnica Moderna | Winnica Niemczańska | Winnica OTOK | Pałac Pawłowice | Winnica Silesian | Winnica Świdnicka | Wino spod Ślęży |
Pizzeria Mania Smaku | Craftova | Seafood Bar&Market | American Food Truck | Paluch_food_truck | BARON – The Family | Walenty Kania “Kuchnia dla odważnych” |
Wańczykówka | Malinowa Zagroda | Agroturystyka – Stary Młyn (Obrowiec) | Koziołkowo | Smakowita Wieś | Fit Oil | Moxi Pops | Słodziej Smaku | Vroclinki | mobiCafé – coffee is coming. |
Browar Cztery Ściany | Browar Widawa | Browar Profesja |
PROGRAM FESTIWALU
14.09.2019 SOBOTA (11:00-23:00)
11:30 Otwarcie Festiwalu
12:00-12:45 Wina, sery i inne produkty regionalne Dolnego Śląska. Warsztaty połączeń kulinarnych Sławomir Sochaj
13:00-13:45 „Vitis vinifera czy hybrydy? Pojedynek” – co sądzisz? Mariusz Kapczyński
13:30-14:15 Solaris- dolnośląski klasyk o wielu twarzach, Sławomir Sochaj
14:00-14:45 Sprawdź jak starzeją się dolnośląskie wina. Degustacja starszych roczników win. Mariusz Kapczyński
15:15-17:15 Szalona Kuchnia Walentego Kani z udziałem Marcina Janiszewskiego oraz Mariusza Kapczyńskiego
16:45-17:30 Cabernet Cortis- kariera krewniaka cabernet sauvignon na Dolnym Śląsku, Sławomir Sochaj
19:00 Koncert swingowy
20:00 Pokazy konne: Paweł Jachymek, Blanka Satora, Bogusław Linda, Rafał Dolata, Bogdan Czarnik
20:45 Pokaz konny: Gari Zoher
21:15-23:00 cd imprezy swingowej
15.08.2019 NIEDZIELA (11:00-18:00)
11:30-12:30 Niedzielne śniadanie. Na dolnośląskie wino zawsze jest dobry czas! Śniadanie przygotują: Marcin Janiszewski oraz Piotr Andruszko
12:30-13:15 Eksperymentalne połączenia z winem, czy to się może udać? Prowadzenie: Mariusz Kapczyński
14:00-14:45 „Vitis vinifera czy hybrydy? Pojedynek” – co sądzisz? Prowadzenie: Mariusz Kapczyński
15:00-16:30 Wino i Wołowina. Wspólne grillowanie z publicznością
16:45- 17:30 Dolnośląski Szlak Piwa i Wina. Czy wino idzie w parze z piwem? Prowadzenie: Maciej Nowicki
18:00 Zakończenie festiwalu